Belasting uit woningverhuur – Inkomsten uit verhuur

Wat komt er kijken bij belasting op woningverhuur?

Hebt u inkomsten uit de verhuur van uw woning, bijvoorbeeld via AirBnB? Hoe neemt u deze inkomsten mee in uw aangifte inkomstenbelasting?

Belasting op woningverhuur

Verhuurt u een deel van uw huis? Of wellicht een tuinhuisje? Volgens een uitspraak van de Hoge Raad moet mogelijk een veel groter deel van de verhuuropbrengsten afdragen worden aan de Belastingdienst. Inkomsten uit tijdelijke verhuur vallen in Box 1. De uitspraak kan gevolgen hebben voor de tijdelijke verhuur van kamers of tuinhuisjes.

Om wat bij te verdienen verhuurde een Nederlands echtpaar in 2015 drie weken lang hun tuinhuis. 3564 euro kregen ze hiervoor van de vakantiegangers. Maar de inkomsten werden volgens de belastinginspecteur niet op de juiste manier gemeld. De huuropbrengst moest volgens de inspecteur als inkomen uit werk en woning worden gerekend en is daarmee belast in box 1.

Een lange juridische procedure volgde. Twee rechters, eerst de rechtbank en later het Hof, kozen de kant van het echtpaar. Beiden oordeelden dat de verhuurinkomsten niet belast zijn in box 1.

Maar de Hoge Raad gaf onlangs de Belastingdienst gelijk. De inkomsten van de verhuur van het tuinhuisje moet het echtpaar in hun belastingaangifte onder inkomen uit werk en woning in box 1 zetten. Dat betekent dat ze over zeventig procent van de inkomsten belasting moeten betalen.

Hier de link naar het arrest;

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:PHR:2020:438

Dat een tuinhuis slechts als gedeelte van de woning tijdelijk wordt verhuurd, verandert volgens de hoogste rechter voor belastingzaken namelijk niets aan het feit dat er geld wordt verdiend met de eigen woning. De eerdere uitspraken van de andere rechters zijn vernietigd.

Heeft de belastingdienst nu mogelijk een zaak om Airbnb-verhuur van bijvoorbeeld gedeeltes van huizen ook te belasten?

Of wordt de soep niet zo heet gegeten? Gevestigd in Zandvoort heeft Bakels en Partners veel ervaring met de verwerking van huuropbrengsten in de aangifte Inkomstenbelasting. Komt u eens langs om uw situatie te bespreken. Er is vast nog steeds veel mogelijk!

Hulp Nodig?

Heeft u hulp nodig bij de nieuwe belastingregels voor 2021 met betrekking tot inkomsten uit woningverhuur